Tankeväckande polisbesök

 

 

Andreas G

I tisdags och onsdags hade Munsö och Sundby skolor besök av Andreas Glingfors som arbetar som polis med inriktning mot barn- och ungdomsutredningar i Karlskrona, samt med föreläsningar i hela landet om bland annat mobbing via internet och mobil för skolpersonal, föräldrar och elever från åk 4 och uppåt. Det var en nyttig och omskakande upplevelse att lyssna på Andreas.

Budskapet var mycket tydligt, med stor tonvikt på pedagogers och föräldrars ansvar att skapa goda trygga relationer med våra barn så att de vågar komma till oss vuxna och berätta när de gjort fel eller fått bilder, meddelanden som skrämmer eller på andra sätt inte ”känns bra i magen”.

Andreas pekade bland annat på vikten av att vi vuxna visar intresse och engagemang för vad barnen gör på internet, men också i möjligaste mån försöka undvika alltför starka ”förbud” som kanske resulterar i att barnen väljer att i smyg undersöka webbsidor, appar och funktioner. Internet har kommit för att stanna, och vi behöver lära oss och våra barn att ”umgås” med och hantera riskerna för att kunna ta del av den mångfald och det informationsflöde som finns ”där ute”

Jag åkte hem med en känsla av förnyad energi och några nya idéer om hur vi ska arbeta med dessa frågor i klassen och på vår skola. I vår klass har vi talat en hel del om internet och också om de fallgropar och risker som finns. Eleverna har berättat om appar och webbsidor de ofta använder. Vi har loggat in och kikat på dem tillsammans osv. Framöver tänker jag att vi ska ha en stående punkt i detta ämne på klassrådet.

Här kommer några bra länkar:

http://www.jagvillveta.se

http://www.kränkt.se

http://www.surfalugnt.se

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s